رئیس مرکز و دبیر ستاد فناوریهای نرم و توسعه صنایع خلاق، در جمع مدیران و مربیان مدارس سما از ضرورت نقش آفرینی شرکتهای خلاق به کمک خانههای خلاق و نوآوری در تحول آموزشی گفت.
پرویز کرمی رئیس مرکز و دبیر ستاد فناوریهای نرم و توسعه صنایع خلاق در نشست دهکده شایستگی مدیران سما با بیان اینکه نقش زیستبوم خلاق و نوآوری در حوزه آموزش و یادگیری بسیار پررنگ شده است، ادامه داد: آموزش خلاق و نوآور، یکی از محورهای توسعه به شمار میرود و بر همین اساس، تولید محتوای آموزشی متناسب با نیاز روز جامعه هدف، مبتنی بر فناوریهای پیشرفته و مبتنی بر خلاقیت، از اولویتهای اصلی کشورهای خواهان توسعه و پیشرفت به شمار میشود.
کرمی، با بیان اینکه اگر جامعهای کارآفرین، اشتغال محور و خلقکننده ارزشافزوده میخواهیم، میباید راه شرکتهای خلاق و دانشبنیان را به عرصه یادگیری، آموزش و تربیت بگشاییم ادامه داد: آموزش و یادگیری از حوزههای بهشدت نیازمند رسوخ نوآوری و خلاقیت است، رسالت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری رسوخ فناوری و نوآوری در حوزههای مختلف به ویژه این حوزه بوده و برای این کار، از اهرم شرکتهای دانشبنیان و خلاق، بهره میبرد و تلاش میکند زمینه و بستر لازم را برای نقشآفرینی سرمایهگذار بخش خصوصی و نظارت و هدایت سازمانها و نهادهای بهرهبردار در هر حوزه، مانند وزارت آموزشوپرورش در امر یادگیری و آموزش فراهم کند.
مشاور معاون علمی و فناوری رئیسجمهوری، کرونا را یکی از حوزههایی دانست که به کمک نوآوری شرکتهای دانشبنیان به فرصت تبدیل شد و در ادامه بیان کرد: در حالی که روزهای نخست شیوع ویروس کرونا، کشور با کمبود اقلام و تجهیزات بهداشتی مواجه بود، با سازوکار دخیل کردن شرکتهای دانشبنیان، در مدتی کوتاه نه تنها این نیاز رفع شد، بلکه ایران در شمار به یکی از برترین تولیدکنندگان توانمند تجهیزات حوزه سلامت از جمله کیت ماسک، ونتیلاتور و سایر اقلام بهداشتی تبدیل شد. این موضوع با نقشآفرین کردن شرکتهای دانشبنیان در کنار کادر ایثارگر پزشکی و درمان واقعیت یافت.
وی با تأکید بر این که باید با همین رویکرد، با نقشآفرین کردن شرکتهای خلاق و دانشبنیان در عرصه آموزش و یادگیری، رسوخ فناوری و نوآوری را در این عرصه نیز شاهد باشیم، عنوان کرد: در حالی که در مسیر عدالت آموزشی در سراسر کشور دچار چالش هستیم و تا تحقق کامل آن فاصله زیادی داریم، شرکتهای خلاق و دانشبنیان به تحولآفرینیهایی در حوزه آموزش دستیافتهاند که استفاده از آنها در آموزش و یادگیری عمومی، نه تنها میتواند عدالت آموزشی را محقق کند، بلکه با بهرهمندی از فناوریهای نو و روشهای نوین آموزشی، شکل تازهای از یادگیری، تربیت نیروی انسانی متخصص و کارآمد برای بازار اشتغال و توسعه فناوری را به ارمغان بیاورد. معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری تلاش کرده است تا با حمایت از فناوریهای نو در حوزههای AR و VR هوش مصنوعی آموزش الکترونیک و ابتکار عمل شرکتهای دانشبنیان و خلاق، نیاز عرصه آموزش را برطرف کند.
رئیس مرکز و دبیر ستاد فناوریهای نرم و توسعه صنایع خلاق، با اشاره به اینکه پیشرفت امروز در فناوریهای سخت به کمک توسعه زیستبوم فناوری و نوآوری محقق شده است و باید با توسعه زیستبوم صنایع خلاق، شاهد توسعه و رونق در فناوریهای نرم و علوم انسانی باشیم ادامه داد: ظرفیت بالای فناوریهای نرم، بهویژه تولید محتواهای آموزشی، یادگیری، آموزش و تربیت، بهقدری بالا است که کشورهای پیشرفته، سهم قابلتوجهی از اقتصادشان را به تولید محتوا اختصاص دادهاند. این ظرفیت بالقوه باید به کمک توسعه شرکتهای خلاق به اقتصاد و اشتغال بدل شود.
کرمی، نقش خانههای خلاق و نوآوری را در تبدیل ایدههای نو به شرکتهای خلاق، راهگشا و راهبرد معاونت علمی برای توسعه صنایع خلاق دانست و گفت: این خانههای خلاق و نوآوری با هدف ایجاد اشتغال از نوآوری در کنار رفع چالشها نیازها و مشکلات جامعه شکل گرفتهاند. این خانههای خلاق و نوآوری، فرد را با ایدههای نو تحویل میگیرند، سپس حمایتها و هدایتهای لازم در یک پروسه شتابدهی منتوری حمایت تسهیلات توانمندسازی توسعه محصول توسعه بازار و ... در اختیارش قرار میدهند تا ایده خود را به محصول و خدمت نوآورانه تبدیل کند. خوشبختانه روند توسعه خانههای خلاق در سراسر کشور، شتاب گرفته و دولت مردمی، با مصوبه سفرهای استانی راهاندازی حداقل 5 خانه خلاق و نوآوری در هر استان، راه را برای تبدیل ایدههای نوآورانه نهفته در مناطق کمتر برخوردار به ثروت و اشتغال، هموار کرده است.
سخنگوی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، با بیان اینکه فرهنگسازی در نسل جوان و نوجوان امروزی،نیازمند استفاده از فناوریهای پیشرفته و روزآمد است، ادامه داد: گشوده شدن پای فناوریهای هوشمند و دیجیتال مانند هوش مصنوعی، واقعیت مجازی و واقعیت افزوده به عرصههایی چون آموزش و یادگیری، کیفیت و عمق اثربخش این حوزه را متحول کرده است. همگرایی این فناوریها برای تولید محصولات و خدمات خلاق، میتواند فرزندان این نسل را با شیوه جدید آموزش آشنا و ارتباط آنها را با مفاهیم علمی دوچندان کند.
وی با بیان اینکه خلاقیت و نوآوری آموزشی از دل دانشگاهها شکل میگیرد و در قالب شرکتهای خلاق تجاریسازی میشود، ادامه داد: دانشگاههای ما باید آموزش و نیروی انسانی لازم را در این حوزه تربیت کنند.ما باید در مدارس به دانش آموزان و در دانشگاهها به دانشجویان الگوی صحیح را ارائه دهیم و نوآوری را بهعنوان الگویی مطلوب، جایگزین فرهنگ مدرکگرایی تعریف کنیم.
مشاور معاون علمی و فناوری رئیسجمهوری با بیان اینکه خانههای خلاق و نوآوری، به تغییر تدریجی و مستمر ساختارهای مختلف ازجمله آموزش کمک میکنند ادامه داد: خانههای خلاق و نوآوری طلبکار جامعه نیستند بلکه خود را وامدار و بدهکار جامعه میدانند بنابراین از هر مشکل و نیاز جامعه، یک فرصت اشتغالزا و ارزشآفرین میسازند. فناوریهای روزآمد را بهویژه در حوزه آموزش، همین شرکتهای خلاق و دانشبنیان مستقر در خانههای خلاق و نوآوری، بومی و مردمی میکنند.
وی با اشاره به ایجاد خانههای خلاق و نوآوری در حوزه دانشآموزی، یادگیری و آموزش با حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری گفت: آموزش باید رویکردهای نوآورانه به کمک خانههای خلاق و نوآوری توسعه یابد. خانههای خلاق و نوآوری به دنبال شبکهسازی هستند با حمایت معاونت علمی و فناوری، تعدادی از خانههای خلاق و نواری در حوزه آموزش فناوریهای نوین تعلیم و تربیت و روشهای خلاق یادگیری ایجادشدهاند.