بازدید دبیر ستاد توسعه فناوری‌های فرهنگی و نرم از خانه خلاق و نوآوری سپندار


بازدید دبیر ستاد توسعه فناوری‌های فرهنگی و نرم از خانه خلاق و نوآوری سپندار

مسعود حسنلو، دبیر ستاد توسعه فناوری‌های نرم و معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری ، به اتفاق سید محمدرضا حسینی‌لواسانی، مسؤل خانه های خلاق و نوآوری،از فعالیت های خانه خلاق و نوآوری سپندار بازدید کردند.

در ابتدای این دیدار دکتر محمد نجاری، مدیرعامل هلدینگ سپندار، با اشاره به پیشینه تاسیس خانه خلاق و نوآوری سپندار گفت:
در اردیبهشت سال ۱۴۰۰، تفاهم‏نامه همکاری بین موسسه فرهنگی هنری سپندار جاودان‏خرد از مراکز زیرمجموعه هلدینگ سپندار با پارک علم و فناوری دانشگاه تربیت مدرس منعقد شد. طی این تفاهم‏نامه موسسه فرهنگی هنری سپندار جاودان ‏خرد به ‏عنوان مرکز خلاق و نوآوری، از سوی دانشگاه تربیت مدرس فعالیت می‏کرد و شرکت‏ ها و دانش ‏آموختگان کارشناسی‏ ارشد و دکتریی علوم ‏انسانی و هنر که متقاضی  ورود به بازارهای اقتصادی بودند، در این مجموعه توانمند شده و به صورت تیم از فضای سپندار برخوردار می ‏شدند. شروع این همکاری به‏ اندازه‏ای برای هر دو طرف جذاب بود که با حمایت تمام ‏قد دکتر مسعود ابراهیمی - رئیس وقت پارک مدرس- مقرر شد یک خانه خلاق و نوآوری مشترک بین هلدینگ سپندار و دانشگاه تربیت مدرس، با مجوز معاونت علمی و فناوری ایجاد شود و سه خط اعتباری ویژه، 1- برای سرمایه ثابت هلدینگ سپندار که فضای مورد نیاز را تجهیز کند؛ 2- سرمایه در گردش برای حمایت از تیم‌‏های مستقر و تجاری‏سازی آن‏ها؛ 3- سرمایه ثابت و در گردش برای طرح بزرگ اقتصادی هلدینگ سپندار به منظور تاسیس پلتفرم جامع عرضه محصولات هنری؛ در اختیار قرار گیرد؛ این تفاهم‏نامه در حال نگارش بود و دیدارهایی با دکتر محمدتقی احمدی، رییس وقت دانشگاه تربیت مدرس- انجام شد که با استقبال و حمایت ایشان از این طرح که طیف گسترده‏ای از فارغ ‏التحصیلان مقطع دکتری دانشگاه تربیت مدرس را نیز جذب بازار کار می‏ کرد، مواجه شد. با تغییرِ مدیرانِ دانشگاه تربیت مدرس، این طرح متوقف شد و دیدارهای متعدد با مدیران جدید دانشگاه و مکاتبات گوناگون، این مسیرِ هموار برای علوم انسانی و هنر کشور را دارای چالشی بزرگ کرد. طی این جلسات، آقای دکتر محمدصادق سبط الشیخ انصاری، که از روز نخست انعقاد تفاهم‏نامه تا برگزاری جلسات متعدد، همواره همراه و پشتیبان بودند نیز از پارک مدرس جدا شدند و دیگر عملاً تفاهم‏نامه در آن دانشگاه جایی و راهی نداشت. روزی از ایشان دعوت شد که این مسیری که تا بدین‏جا رسیده است را به تنهایی در هلدینگ سپندار ادامه دهیم و ایشان قبول زحمت کردند و چون مشاوری آگاه و دلسوز، این مسیر را در کنار هلدینگ سپندار ادامه دادند. با جذب ۳ تیم و انعقاد قرارداد اولیه با آن‏ها، تقاضای تاسیس به معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ارائه شد که در تاریخ ۲۹/ ۶/ ۱۴۰۱ مجوز خانه خلاق و نوآوری سپندار، و در تاریخ ۱۱/ ۱۰/ ۱۴۰۱ مجوز شرکت خلاق برای مجموعه صادر شد.


مدیرعامل هلدینگ سپندار در ادامه به فعالیت‌های ۵ تیم مستقر در خانه خلاق و نوآوری سپندار اشاره کرد و با بیان اینکه، تیم های سامانتا به مدیریت  دکتر حمیدرضا رادفر، هومنا به مدیریت آقای امین فرجی،  در حوزه آماده سازی پلتفرم برای سایر تیم ها فعالیت می کنند، مراحل مطالعه، طراحی و تدوین را پشت سر گذرانده‌اند و اکنون برای بارگذاری محصول و محتوای پلتفرم نیازمند حمایت ویژه معاونت علمی و فناوری هستیم.
سپس دکتر محمد عارف، دانشیار انسان شناسی هنر و مدیر تیم بیشاپور، با اشاره به فعالیت تیم خود در معرفی ظرفیت های فرهنگی و هنری ایران باستان از طریق تولیدات نمایشی پرداخت و گفت:
از زمان استقرار در خانه خلاق و نوآوری سپندار، نخست طرح کاربردی «طنز در سینما و تلویزیون» با عقد قرارداد همکاری با مرکز تحقیقات فرهنگ عامه صدا و سیما توسط این گروه به اتمام رسیده است. همچنین پژوهش و نگارش نمایشنامه «ستاره سهیل» در این مرکز صورت گرفته که انتشار آن توسط نشر آواهیا از شرکت های زیرمجموعه هلدینگ سپندار انجام شده است.  


دکتر محمد عارف، با توجه به گستردگی فعالیت‌های هلدینگ سپندار، خانه خلاق و نوآوری سپندار را حلقه اتصال علم و عمل و اقتصاد دانست که ظرفیت مناسبی برای جوانان و پیشکسوتان ایجاد کرده است.
در ادامه این دیدار، همگی حاضرین، ضمن بازدید از فضای ۸۰۰ متری خانه خلاق و نوآوری سپندار، شامل فضای باز، کافه آواهیا، استودیو ارسام، تماشاخانه ظفر، کلاس‌های آموزشی، فضای کار اشتراکی و... در سالن جبار باغچه بان به تماشای تمرین نمایش «اندر حکایت بلدیه اصفهان» نوشته دکتر اردشیر صالح‌پور به کارگردانی بهرام دوست قرین، مدیر کمپانی سینما تئاتر سارا از تیم های مستقر در خانه خلاق و نوآوری سپندار نشستند.

در پایان این تمرین، استاد علی ژکان، کارگردان برجسته سینمای ایران و دارای نشان درجه ۱ هنری، پروفسور مصطفی مختاباد ( استاد هنرهای نمایشی دانشگاه تربیت مدرس) و دکتر محمد عارف (دانشیار انسان شناسی هنر) به ویژگی‌های اجرایی این اثر که در نخستین جلسات تمرین هم دارای ویژگی‌های جذاب نمایشی است به نقد و نظر پرداختند و از تلاش‌های استاد بهرام دوست قرین برای تولید این اثر و دکتر محمد نجاری (مدیرعامل هلدینگ سپندار) برای ایجاد فضایی مناسب برای تبلور ایده های هنرمندان تقدیر کردند.


سپس بهرام دوست قرین، ضمن سپاسگزاری از دبیر محترم ستاد فناوری های فرهنگی و نرم و مسئول محترم خانه های خلاق و نوآوری به تشریح فعالیت‌های کمپانی سینما تئاتر سارا پرداخت و گفت:
از زمان استقرار در خانه خلاق و نوآوری سپندار، استعداد یابی، برگزاری کارگاه های آموزشی با خروجی اجرایی، همچنین تولید ۳ نمایش که اجرای عمومی، حضور در جشنواره بین‌المللی تئاتر صاحبدلان، و آمادگی برای شرکت در جشنواره بین‌المللی تئاتر آیینی سنتی را پشت سر گذرانده ایم، از منتوریگ و راهنمایی شورای هنری تماشاخانه ظفر خانه خلاق و نوآوری سپندار که ۱۵چهره برجسته هنری هستند، به نیکی یاد کرد.


مسعود حسنلو، دبیر ستاد های فرهنگی و نرم نیز با ابراز رضایت از این اثر که در حین تمرین نیز قابلیت اجرا دارد، از حمایت از اجرای این اثر خبر داد و گفت:
با توجه به محتوای این اثر که مقطعی تاریخ و حساس از ایران را از زبانِ زنان با گویش‌های متفاوتِ ایرانی روایت می‌کند، باید در کشورهای گوناگون اجرا شود تا معرف نقش برجسته زنان در تاریخ و تمدن ایران باشد.
در ادامه جلسه، دکتر محمد نجاری، از پروفسور مصطفی مختاباد خواست که طرح خود با عنوان «پروژه بین‌المللی هنرهای نمایشی و فرهنگ ایرانی» را تبیین کند.


مصطفی مختاباد، ضمن سپاس از توجه حضار گفت:
سال‌هاست به اتفاق دستیار و همکارم، دکتر مسلم آیینی، مشغول تدوین پروژه ای هستیم؛ این پروژه با هدف معرفی تاریخ ایران از دوران باستان تا روزگار معاصر طراحی شده و همه اشکال و گونه های نمایشی را در قالبی متحد و سریالی تبیین می‌کند افزود:
تولید این اثر باعث می شود تا توجه جهانیان به ریشه های فرهنگی و نمایشی ایران جلب شود و در تاریخ نگاری نمایش نیز تجدید نظر شود‌.
دبیر ستاد فناوری‌های فرهنگی و نرم با بیان اینکه این پروژه اگر با فناوری همراه باشد می‌تواند به رونق تئاتر و احیای جایگاه آن بینجامد و با توجه به موقعیت برجسته خانه خلاق و نوآوری سپندار، و نیز چهره بین‌المللی مجری طرح، حمایت ویژه‌ای از این طرح خواهد شد‌.


در ادامه علی ژکان، کارگردان برجسته سینمای ایران و مشاور هنری مدیرعامل هلدینگ سپندار، به تولید فیلم سینمایی با موضوع کودک و نوجوان  که با حمایت بنیاد فارابی و کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان تولید می‌شود اشاره کرد  و افزود:


اگر تهیه کنندگی این فیلم به خانه خلاق و نوآوری سپندار واگذار شود، گام بلندی برای این موسسه خواهد بود که مقرر شد مکاتبات لازم از سوی ستاد با بنیاد فارابی و کانون پرورش فکری انجام شود.
در ادامه دکتر مجید هوشنگی، عضو هیئت علمی دانشگاه الزهرا که طرح آشنایی با صنعت و جامعه را در مأموریت به خانه خلاق و نوآوری سپندار با موضوع «درآمدزایی در رشته زبان و ادبیات فارسی» گذرانده از تلاش برای تدوین دو واحد درس اختیاری با این عنوان در دانشگاه ها خبر داد  که با استقبال حاضرین مواجه شد.


در ادامه دکتر محمد نجاری، به معرفی تیم‌های هورشید (در حوزه نمایش کودک) و هام (در حوزه غذای کودک) پرداخت و گفت: آقای مجید اسماعیلی هم که امروز حضور دارند، قصد دارند کافه آواهیا را راه اندازی کنند تا زنجیره فکر و فرهنگ و خوراک در سپندار تکمیل شود و با پلتفرم جامعی که همه این ها را افزون بر پوشاک و خرید تکمیل می‌کنند، این زنجیره یکجا به دست مخاطب برسد و تهیه این پلتفرم نیازمند حمایت ویژه و خاص از سوی ستاد و معاون محترم علمی ریاست جمهور است‌.
مهندس حسنلو، دبیر ستاد فناوری های فرهنگی و نرم با بیان اینکه فعالیت های خانه خلاق و نوآوری سپندار به اندازه ۳ وزارتخانه است با سپاس از مدیران و همکاران سپندار گفت: همه تلاش خود را برای حمایت قاطع از خانه خلاق و نوآوری سپندار با این همه چهره برجسته علوم انسانی و هنر به کار خواهد گرفت و خواست در کمترین زمان، مکاتبات لازم برای این حمایت‌ها انجام شود.
در ادامه این دیدار صمیمی، مهندس حسینی‌لواسانی، مسؤل خانه های خلاق و نوآوری،  به گفت‌و گو با مدیران سپندار و  تیم‌ها‌ی مستقر پرداخت و از ظرفیت‌های جذاب سپندار برای برگزاری رویدادهای ستاد در این مکان خبر داد و مقرر شاد نشست هنرهای نمایشی، سینما و انیمیشن با محوریت بخش دولتی و خصوصی در خانه خلاق و نوآوری سپندار برگزار شود.


دکتر زهرا حیاتی، دانشیار پژوهشگاه علوم انسانی  و مطالعات فرهنگی و مشاور علمی هلدینگ سپندار، با تقدیر از این ایده، پیشنهاد اجرای نمایشنامه خوانی نمایش (اندر حکایت بلدیه اصفهان) و (ستاره سهیل) را در این نشست مطرح کرد که با استقبال حاضرین مواجه شد.
در ادامه دکتر محمد نجاری، با توجه به حجم فعالیت‌ها و تیم‌ها و هزینه‌های بالای این فضا، درخواست اختصاص یک فضا از سوی وزارت میراث فرهنگی و گردشگری را مطرح کرد که با توصیه مدیر خانه‌ های خلاق و نواوری مقرر شد که آقای محمدرضا گودرزی، مدیر اجرایی خانه خلاق و نوآوری سپندار، برای پیگیری تا حصول نتیجه و برگزاری جلسات سه جانبه مشترک اقدامات لازم را انجام دهد.
در پایان این دیدار صمیمی، حکم عضویت استاد علی ژکان، در شورای هنری تماشاخانه ظفر، از سوی مدیرعامل هلدینگ سپندار به ایشان اهدا شد.