نشست تخصصی «کارابانو» به منظور بررسی نقش زنان در نوآوری‌های فرهنگی و صنایع خلاق در دانشگاه تهران برگزار شد


نشست تخصصی «کارابانو» به منظور بررسی نقش زنان در نوآوری‌های فرهنگی و صنایع خلاق در دانشگاه تهران برگزار شد

باید یک زیست‌بوم فعال در حوزه نظام ارزشی کشور داشته باشیم/ وقتی خلاق، نوآور و تولید کننده نباشیم باید منتظر هجوم نظام ارزشی مدآفرین‌های بیگانه باشیم/ حفظ همبستگی جامعه در گرو حفظ نظام ارزشی جامعه است

نشست تخصصی «کارابانو» به منظور بررسی نقش زنان در نوآوری‌های فرهنگی و صنایع خلاق در دانشگاه تهران برگزار شد. دکتر فاطمه یزدیان مشاور رئیس دانشگاه و رئیس مرکز مطالعات زنان و خانواده دانشگاه تهران چندی پیش از برگزاری رویداد کارابانو مشترک با خانه خلاق و نوآوری ترمه و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خبر داد. وی با اشاره به فرموده رهبر معظم انقلاب در سال تولید، اشتغال و کارآفرینی، هدف از رویداد را ارتقا توانمندسازی بانوان و نوآوری اجتماعی-فرهنگی برشمرد. دکتر یزدیان، جهت احصا علاقه‌مندی بانوان در زمینه خلاقیت و کارآفرینی، برگزاری این سلسله رویدادها را مهم تلقی نمود.

در این نشست که توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و با حمایت مرکز مطالعات زنان و خانواده دانشگاه تهران و خانه خلاق و نوآوری ترمه و با حضور جمعی از فعالان زن در حوزه‌های مختلف فرهنگی برگزار شد، دکتر سید مجید امامی، دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور با بیان برخی چالش‌های حوزه فرهنگی بر نقش زنان در حل و مدیریت این چالش‌ها تأکید کرد. دبیر شورای فرهنگ عمومی وزارت فرهنگ و ارشاد با اشاره به ظرفیت‌های عظیم فرهنگی و تاریخی ایران بر ورود زنان به این حوزه‌ها تأکید کرده و افزود:‌ باید بتوانیم برای حل چالش‌های فرهنگی زیست‌بوم فعال در زمینه‌های مختلف داشته باشیم.

دکتر امامی با بیان اینکه حفظ همبستگی جامعه ما درگرو حفظ نظام ارزشی ماست، گفت: برای حفظ همبستگی اجتماعی باید نظام ارزشی جامعه خودمان را حفظ کنیم. وی با بیان اینکه یکی از نظام ارزشی مهم جامعه و سبک زندگی ما زندگی خانوادگی است که برای حفظ این نظام ارزشی تلاش کنیم، افزود: متأسفانه این بخش از نظام ارزشی ما دچار چالش شده و ما شاهد گسست بین نسل‌ها هستیم.

دکتر امامی با تأکید بر حفظ نظام ارزشی جامعه و احیای سبک زندگی ایرانی و اسلامی، خاطرنشان کرد: برای حل بحران سبک زندگی یکی از راه‌حل‌ها این است که نظام و زنجیره صنایع خلاق و صنایع فرهنگی درست شکل بگیرد و نسبت آن بانظم ارزشی حفظ بشود که در این صورت احتمالاً بخشی از مشکل حل شود. وی همچنین با اشاره به بازار مد و لباس و نابسامانی که در این حوزه وجود دارد،‌ گفت: چون در این حوزه مد آفرین و تولیدکننده نیستیم و فقط مصرف‌کننده هستیم بنابراین مصرف‌کننده مد باید منتظر هجوم نظم ارزشی مد آفرین‌های بیگانه هم باشد. وی اظهار داشت: اگر ما بتوانیم یک زیست‌بوم فعال در حوزه پوشاک و پوشش‌های اسلامی داشته باشیم فرزندان ما بیشتر در حوزه‌های پوشش‌ به آنچه که با نظام ارزشی ما نزدیک‌تر است تمایل پیدا خواهند کرد و بیشتر از این نوع پوشش استفاده می‌کنند. دکتر امامی اظهار داشت: اگر در حوزه صنایع خلاق زیست‌بوم فعال وجود داشته باشد و نوآورها و نوآفرین و خلاق‌ها به این حوزه ورود کنند ابتکار عمل در این حوزه به داخل برمی‌گردد.

وی در بخش دیگری با اشاره به نقش افراد خلاق در تولید ثروت، بر شناسایی، حمایت و کمک به بانوان خلاق تأکید کرد و گفت: ما تلاش داریم این بانوان خلاق را شناسایی و حمایت کنیم تا بتوانند علاوه بر کارآفرینی در حل مشکلات جامعه نیز کمک کننده باشند. دبیر شورای فرهنگ عمومی وزارت فرهنگ و ارشاد در بخش دیگری از سخنان به میراث عظیم فرهنگی و ادبی ایران برای تولید محصولات فرهنگی اشاره کرد و گفت:‌ باید از این میراث عظیم فرهنگی برای توسعه ادبیات داستانی در جهت کمک به حفظ نظام ارزشی بهره ببریم. دکتر امامی در پایان سخنان خود به برنامه دولت بر احیای و استقرار زنجیره اثر بخش صنایع خلاق و صنایع فرهنگی به منظور تحول در سبک زندگی ایرانی و اسلامی اشاره کرد و گفت: ما به فرهنگ به‌عنوان یک مولد نگاه می‌کنیم و نه هزینه‌زا و با این نگاه افراد فعال در حوزه فرهنگ را به‌عنوان طبقه خلاق بازتعریف و مورد حمایت قرار می‌دهیم.

دکتر امیر عسگری،‌ مشاور رئیس مرکز مطالعات زنان و خانواده دانشگاه تهران و مدیر خانه خلاق و نوآوری ترمه نیز در این مراسم با بیان اینکه باید راه‌حل‌های مناسب برای چالش‌های حوزه زنان و خانواده بیابیم، گفت: صرف یافتن راه‌حل برای رفع چالش‌های این حوزه کافی نیست و باید در بخش اجرای هم کار ویژه‌ای برای حل چالش‌های حوزه زنان داشته باشیم.

وی راه‌اندازی خانه خلاق ترمه را هم در راستای همین هدف عنوان کرد و گفت: این مرکز با هدف توسعه کارآفرینی و نوآوری راه‌اندازی شده است و آماده همکاری با فعالان این حوزه است.

دکتر فهیمه محمدزمانی، معاون ستاد فناوری‌های نرم و توسعه صنایع خلاق معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نیز در سخنانی بر حمایت‌های این معاونت از بانوان خلاق در عرصه‌های نوآوری و فناوری تأکید کرد. ایشان ضمن برشمردن خدمات معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، برخی ظرفیت‌های مشترک در حوزه توسعه صنایع خلاق مبتنی بر مدل‌های تأسیس و توسعه کسب وکار را تشریح و بر ضرورت توسعه این زیست‌بوم تأکید نمودند.

دکتر مهدیه محمدتقی زاده، مشاور وزیر ارشاد نیز در صحبت‌هایی، توان‌افزایی جامعه زنان در حوزه توسعه صنایع خلاق را به‌عنوان یک راهکار عملیاتی دارای ارزش‌افزوده در بخش‌های مختلف داخلی و خارجی عنوان کرده و بر ضرورت اجرای دوره‌هایی نظیر کارابانو با مشارکت نهادهای خلاق و نوآوری تأکید نمودند. لازم به ذکر است این نشست در جریان رویداد کارابانو و با مشارکت نهادهایی نظیر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، مرکز مطالعات زنان و خانواده دانشگاه تهران، بنیاد توسعه علم و فناوری خوارزمی و خانه خلاق و نوآوری ترمه برگزار شد.

در این نشست همچنین شرکت کنندگان به بحث و تبادل نظر پرداختند.